11-10-2024 Auteur: Caroline Rijpkema - fotografie: Caroline Rijpkema
In de herfst is de moestuin nog steeds vol leven, en er zijn allerlei dingen die je kunt doen om de tuin gezond te houden en klaar te maken voor de winter. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je moestuin in de herfst:
1. Oogst de laatste gewassen
Groenten zoals pompoen, courgette, wortels, bieten, boerenkool en spruitjes kunnen nog geoogst worden.
Kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie zijn vaak winterhard en kunnen nog geoogst worden voordat de winter intreedt.
2. Zaaien van winterharde gewassen
Wintergroenten zoals boerenkool, spinazie, veldsla, en winterpostelein kunnen in de herfst worden gezaaid voor een winteroogst. Knoflook is een populair gewas om in de herfst te planten. Plant de teentjes ongeveer 5 cm diep en 10-15 cm uit elkaar. Ze groeien langzaam en zijn klaar in het voorjaar of de vroege zomer.
3. Mulchen en bescherming tegen vorst
Mulch met organisch materiaal zoals stro, bladeren, of compost rond vaste planten en wintergroenten. Dit helpt om de bodem te isoleren tegen koude temperaturen en beschermt de wortels. Ook kun je houtsnippers gebruiken voor paden en rond vaste planten of struiken.
4. Grond verbeteren en voeden
Voeg een laag compost of organische mest toe aan de lege bedden om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen. Dit helpt de grond te herstellen na het groeiseizoen en bereidt het voor op de lente. Groenbemesters (zoals mosterd, winterrogge of wikke) kunnen worden gezaaid op lege stukken grond om de bodem te bedekken en te beschermen tegen erosie, en later omgespit worden voor extra voedingsstoffen.
5. Snoeien en opruimen
Verwijder dode planten en oogstresten. Laat geen zieke of rottende planten achter, omdat dit schimmels en plagen kan aantrekken. Snoei fruitbomen en struiken zoals frambozen of bramen. Dit stimuleert nieuwe groei in het voorjaar.
6. Bescherm meerjarige planten
Verwijder afgestorven bladeren en dek de wortels af met mulch bij meerjarige kruiden zoals rozemarijn, tijm, en lavendel. Rabarber kan worden afgedekt met stro om de wortels te beschermen.
7. Tuinindeling en onderhoud
Denk na over de indeling van je tuin voor het volgende seizoen. Nu kun je plannen waar je bepaalde gewassen wilt zetten en eventueel nieuwe bedden of verhoogde bakken aanleggen. Controleer of je tuingereedschap in goede staat is en repareer of vervang het indien nodig voor volgend jaar.
8. Water
Vermijd te veel water, want te natte grond kan bevriezen en de plantenwortels beschadigen. Controleer dus of je tuin goed water aflaat, zodat er geen water blijft staan in de winter.
9. Composthoop onderhouden
Voeg bladeren, plantenresten en ander organisch materiaal toe aan de composthoop. Houd de balans tussen natte (groene) en droge (bruine) materialen in de gaten om een goede afbraak te garanderen.
10. Maak je tuinhuisje herfstklaar
Controleer je tuinhuisje op lekkages, losse dakpannen of andere beschadigingen. Een beetje onderhoud nu kan grotere problemen in de winter voorkomen. Behandel houten oppervlakken met een beschermende lak of beits, zodat ze beter bestand zijn tegen vocht en vorst.
Met deze 10 tips kun je je moestuin goed voorbereiden op de winter en tegelijkertijd genieten van een late oogst!
Heb jij ook een leuk verhaal of handige tips die je zou willen delen met onze tuinliefhebbers?
Maar ben je niet zo'n schrijver? Geen nood stuur in je eigen woorden wat je zou willen delen, de rest wordt voor je gedaan en staat binnenkort jouw verhaal hier op de site!
Copyright © Alle rechten voorbehouden